Woonborg kiest met veel enthousiasme voor de VastgoedCloud

13-10-2022

Op moment van schrijven staat ze te popelen om aan de slag te gaan met de VastgoedCloud, maar de koppelingen met andere systemen laten nog even op zich wachten. Dinie Rotman is beleidsadviseur vastgoedsturing bij Woonborg, een middelgrote corporatie in (de omgeving van) De kop van Drenthe. Onlangs koos Woonborg voor de VastgoedCloud van Batavia Groep, met als grote doel een systeem waarin de vastgoeddata op een overzichtelijke manier wordt vastgelegd en ook gepresenteerd kan worden.

Dinie Rotman Door Fotograaf Aernout Steegsta
Dinie Rotman door fotograaf Aernout Steegsta

Lijstjes, lijstjes, lijstjes
Dinie vertelt:We werken met een primair systeem en met andere systemen die ons op onderdelen kunnen helpen, maar we missen een overkoepelende oplossing. Als we op dit moment vastgoedinformatie nodig hebben, is het primaire systeem de basis. Maar lang niet alle informatie die ik nodig heb, is daarin vastgelegd. De informatie die ik in het primaire systeem niet kan vinden, vraag ik op bij collega’s waarvan ik weet dat ze veel kennis in het hoofd hebben. Maar dat is hartstikke arbeidsintensief en foutgevoelig.“

Op zoek naar de oplossing
Om efficiënter met de vastgoeddata om te gaan, ging Woonborg op zoek naar tooling. Dinie: “Wij werken via de beleidsachtbaan en voor zowel de boven- als de onderkant van de beleidsachtbaan, hadden we geen tooling. Na lang dubben, hebben we ervoor gekozen om eerst met de onderste ring van de beleidsachtbaan aan de slag te gaan, zodat we de datakwaliteit op orde hebben. We hebben een aantal partijen naast elkaar gezet en de VastgoedCloud stak er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit. Het ziet er heel mooi uit, is makkelijk toepasbaar en gebruiksvriendelijk.“

We hebben een aantal partijen naast elkaar gezet en de VastgoedCloud stak er wat ons betreft met kop en schouders bovenuit. Het ziet er heel mooi uit, is makkelijk toepasbaar en gebruiksvriendelijk.

Dinie Rotman Beleidsadviseur vastgoedsturing
06722B4895e2e55dd1b0638999acfc62 400X400

De verwachtingen zijn hoog, met name over de mogelijkheden om vastgoedinformatie in de VastgoedCloud te presenteren. “De gebruiksvriendelijkheid is mooi, maar ik kijk vooral uit naar de presentatiemogelijkheden. Ik verheug me heel erg om daarmee aan de slag te gaan, want ik denk dat het ons veel inzicht gaat opleveren. Het is fantastisch dat ik straks in de VastgoedCloud een kaart kan opvragen, waarop ik kan zien waar onze woningen zitten en deze vervolgens kan indelen naar bepaalde klassen, zonder dat ik een tabel of Excelbestand hoef te maken. Alle informatie die we in beeld willen hebben, kunnen we erin krijgen”, legt Dinie uit.

Een oplossing voor de hele organisatie
De verwachting is dat de VastgoedCloud breed in de organisatie gebruikt zal worden. Dinie vertelt: “Ik denk dat we als organisatie het meest gebruik gaan maken van de presentatiemogelijkheden. Bijvoorbeeld het tonen van informatie op complexniveau, VHE niveau of gebiedsniveau. Ik krijg nu al de eerste vragen van de projectontwikkelaar die bijvoorbeeld wil weten wat ons woningbezit is in een bepaald gebied. Maar ook voor verhuurmakelaars en medewerkers van sociaal beheer is het enorm handig om te kunnen zien of een bepaald stukje groen van ons is of waar een erfgrens ligt. Voor collega’s van verhuur is het fantastisch om de complexbeheerplannen aan de VastgoedCloud toe te vertrouwen, zodat we bij een mutatie simpel kunnen zien voor welke doelgroep een woning bedoeld is, wat de streefhuur moet zijn en alles daaromheen. Zelf zal ik veel gebruik maken van de analyse functionaliteiten en beleidsmedewerkers zullen bezig zijn met het verzamelen van data. Kortom, het zal heel breed gebruikt worden.