Sité Woondiensten implementeert de VastgoedCloud

17-03-2022

Woningcorporatie Sité Woondiensten benut haar digitale transformatie om datagedreven werken op een hoger plan te brengen. Datamanagement en de optimalisatie van de informatievoorziening spelen daarin een belangrijk rol. “Met de VastgoedCloud van Batavia Groep krijgen we veel meer grip op vastgoeddata, omdat we afwijkingen in gegevens direct kunnen zien. Dat inzicht hadden we niet met voorloper VIM.”

Daan Janssen Van Woningcorporatie Sité Woondiensten

Complexbeheerplannen

Woningcorporatie Sité verhuurt ongeveer 8.000 woningen in de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek. Om beleidskeuzes ten aanzien van de woningen toegankelijk te maken, werkte de Achterhoekse corporatie al naar tevredenheid met de complexbeheerplannen in Vastgoed Informatie Model (VIM). “De werkvloer is erg enthousiast over VIM. Ze krijgen alle relevante informatie over complexen of adressen op een snelle manier in beeld. Niet alleen onze beheerplannen ontsluiten we via deze tool, ook onze wijkvisies staan erin”, maakt Daan Janssen, informatiemanager bij Sité duidelijk.

“Je hebt alleen wat aan stuurinformatie als de onderliggende data betrouwbaar is”

Daan Janssen Informatiemanager
Woningcorporatie Site Woondiensten Over Batavia Groep

Op de vraag waarom ze de overstap van VIM naar de VastgoedCloud maken, antwoordt Daan: “Je hebt alleen wat aan dat soort stuurinformatie als de onderliggende data betrouwbaar is. In de VastgoedCloud kun je zien wanneer data is gewijzigd en kun je gegevens met elkaar vergelijken. Het stelt ons in staat om snel te kunnen ingrijpen op foute of onvolledige invoer. Daarin zit echt de kracht van de applicatie."

PowerBI en de VastgoedCloud

Steeds meer woningcorporaties maken gebruik van Microsoft PowerBI, zo ook Sité. “We zijn heel enthousiast over de mogelijkheden van PowerBI voor het visualiseren van gegevens. Maar voor het beheren van gegevens heb je echt iets anders nodig. Het mooie van de VastgoedCloud vind ik de combinatie. Je hebt enerzijds het verzamelen en het controleren van die gegevens en het presenteren van die gegevens binnen de applicatie. En anderzijds de extra visualisatie mogelijkheden van PowerBI.  Je hebt ‘the whole package’ en daar zijn wij heel enthousiast over”, aldus Daan.

Koppeling Power BI 

Batavia Groep heeft een nieuwe externe API op de VastgoedCloud gerealiseerd. Het voordeel voor corporaties is dat deze als databron voor onder andere PowerBI gebruikt kan worden. Gegevens die in de VastgoedCloud worden beheerd en/of geregistreerd kunnen dus direct worden opgenomen in een PowerBI-model ten behoeve van rapportages.

VERA standaarden

De standaarddefinities in de sector, waaronder de VERA-standaard, zijn volledig doorgevoerd in de software voor vastgoedsturing. “Je kunt je conformeren aan de VERA-definitie, zodat je weet dat een bepaald veld conform VERA is.” Daan geeft energieprestatiegegevens als voorbeeld. “We hebben energieprestatiegegevens in onze woningwaardering zitten, maar ook in VABI. In de VastgoedCloud heb je de flexibiliteit om twee definities naast elkaar te gebruiken. En je legt eenvoudig vast welke definitie je hebt gebruikt, zodat een gebruiker kan zien naar welk gegeven hij kijkt. Dat vind ik echt wel een groot voordeel waarmee we ons gegevensbeheer optimaliseren. En ik zie het ook als een meerwaarde dat het makkelijker wordt als we data met andere systemen willen gaan uitwisselen.”