Wooninc. zet met de VastgoedCloud een grote stap in het verbeteren van de datakwaliteit

12-04-2023

Op zoek naar een oplossing om vastgoeddata op een gebruiksvriendelijke manier te ontsluiten, koos Wooninc. voor de VastgoedCloud. De corporatie met zo’n 11.000 woningen, werkte al langer met PAM van Batavia Groep, maar had ook behoefte aan een tool om inzicht te krijgen in haar vastgoeddata. Na een succesvolle pilot, koos Wooninc. ervoor om definitief met de VastgoedCloud te gaan werken. Wat is het doel van Wooninc. met de VastgoedCloud en met welke uitdagingen heeft de Eindhovense corporatie te maken? We spraken erover met concernadviseur vastgoed Maurice Brouns en assetmanager Gijs Heeren van Wooninc.

Maurice: “Ik werk sinds 2020 bij Wooninc., waar ik ben begonnen als Assetmanager en sinds november 2022 de rol van concernadviseur vastgoed vervul. In deze rol, waar ook het portefeuillemanagement onder valt, ben ik gaan nadenken over de plek van vastgoeddata binnen de organisatie. We hebben destijds contact gezocht met Batavia Groep, omdat we op zoek waren naar een tool waarin we alle vastgoeddata op een gebruiksvriendelijke manier kunnen ontsluiten.”

We kozen ervoor om eerst deze basis goed te regelen in de VastgoedCloud en modules voor het portefeuillemanagement iets verder in de toekomst op te pakken. Wij vinden dat goede vastgoedsturing begint met toegankelijke data voor iedereen.

Gijs Heeren Assetmanager
Wooninc

Gijs werkt nu ruim een half jaar bij Wooninc. als Assetmanager en stroomde halverwege het project VastgoedCloud in. “Toen ik bij Wooninc. kwam werken, zag ik al vrij snel dat er een hele brede behoefte naar snel en makkelijk ontsluitbare vastgoeddata was. We kozen ervoor om eerst deze basis goed te regelen in de VastgoedCloud en modules voor het portefeuillemanagement iets verder in de toekomst op te pakken. Wij vinden dat goede vastgoedsturing begint met toegankelijke data voor iedereen.”

Met de VastgoedCloud zet Wooninc. een grote stap in het verbeteren van de datakwaliteit. Maurice: “We komen van een situatie waar exports vanuit het primaire systeem in de organisatie rond gingen en iedereen aanpassingen kon maken. We hebben er een grote prioriteit van gemaakt om deze basis te verbeteren en beter toegankelijk te maken. Het is heel mooi dat we in de VastgoedCloud door het invoeren van een complexnaam- of nummer de basisinformatie beschikbaar hebben en daar bijvoorbeeld ook foto’s of een bepaalde strategie aan kunnen koppelen. En die behoefte kan voor iedereen anders zijn en anders vormgegeven worden. Alle informatie uit het primaire systeem kunnen we op de gewenste manier opvragen en ontsluiten. Die flexibiliteit is heel mooi.”

Het is heel mooi dat we in de VastgoedCloud door het invoeren van een complexnaam- of nummer de basisinformatie beschikbaar hebben en daar bijvoorbeeld ook foto’s of een bepaalde strategie aan kunnen koppelen. En die behoefte kan voor iedereen anders zijn en anders vormgegeven worden. Alle informatie uit het primaire systeem kunnen we op de gewenste manier opvragen en ontsluiten. Die flexibiliteit is heel mooi.

Maurice Brouns Concernadviseur vastgoed
Wooninc

Gijs vult aan: “De flexibiliteit van de VastgoedCloud gaat ons heel veel brengen, ik geloof namelijk niet in statische dashboards. Die bieden vaak een hoop cijfers en getallen die er mooi uitzien, maar tonen net niet de informatie die je nodig hebt. We willen juist kunnen filteren en selecteren en zelf bepalen op welk niveau we welke informatie willen zien. Persoonlijk ben ik enorm blij met de kaarten functionaliteit. Ik ben redelijk nieuw in de organisatie en met behulp van de kaarten, gecombineerd met een foto en wat basisinformatie, krijg ik snel een goed beeld van ons bezit.”

Voor Wooninc. zal de VastgoedCloud het komende jaar een belangrijke tool zijn. De verwachting is dat naast asset- en portefeuillemanagement ook de afdelingen vastgoed, beleid en financiën gebruik gaan maken van de VastgoedCloud.

Maurice zegt tot slot: “Het is belangrijk dat wij toegewijde mensen hebben, die vanuit hun eigen rol bezig zijn met het naar een hoger niveau brengen van onze vastgoedsturing. Ik ben enorm benieuwd hoe de VastgoedCloud het komende jaar gebruikt gaat worden en wat het ons gaat brengen.”