Woonbedrijf zet vol in op datakwaliteit met de VastgoedCloud

26-10-2022

Leon van der Zanden werkt al 14 jaar bij Woonbedrijf in Eindhoven en in zijn rol als informatiearchitect is hij nauw betrokken bij de VastgoedCloud (en voorheen VIM en VIP) van Batavia Groep. Samen met twee collega’s is hij verantwoordelijk en kader-stellend voor de invulling en uitwerking van de verschillende aspecten van de informatiemanagement-architectuur, bedrijfsvoering (online, processen, informatie en data evenals netwerk/systemen inclusief ‘security’) alsmede de borging daarvan in het beheer en bij ‘wijzigingen’. We spraken de afgelopen jaren al vaker met Leon. In een interview in 2018 vertelde Leon ons over zijn visie op vastgoedsturing en hoe software, destijds ging dit om VIM, daarbij kan helpen. We gingen opnieuw met hem in gesprek en vroegen hem naar de overstap naar de VastgoedCloud en de uitdagingen op het gebied van vastgoedsturing in 2022.

“In 2017 zijn we gestart met het gebruik van VIM. Daarmee waren we destijds al enorm geholpen bij het flink op orde krijgen van onze basis vastgoedinformatie. Immers, met VIM waren we in staat om op gestructureerde wijze de diverse vastleggingen te consolideren en op juistheid en volledigheid te toetsen. De overstap naar VIP was een logisch gevolg: VIM kende zijn beperkingen in de gebruikersinterface die VIP grotendeels wegnam. Intussen is de VastgoedCloud beschikbaar en deze neemt voor ons ook een groot deel in de beperkingen van de datastructuur van VIM weg. Het lijkt haast toevallig, maar deze ontwikkelingen lopen goed in de pas met de eigen groeicurve naar data-volwassenheid van onze vastgoeddata”, begint Leon het gesprek.

Sommigen zullen deze tools ‘rechtstreeks’ gebruiken en inzetten, sommigen zullen profiteren van verbeterde datakwaliteit in hun zeer specifieke toepassing dankzij de aanwezigheid van de VastgoedCloud. Wat ik persoonlijk enorm gaaf vind, is het visualiseren van analyseresultaten op de kaart en de flexibele mogelijkheden rondom de inrichting van je datastructuur.

Leon van der Zanden Informatiearchitect

Uitdagingen in het dagelijkse werk
Leon verwacht dat de VastgoedCloud nog beter kan helpen bij uitdagingen in het dagelijkse werk. Leon: “Ons ERP systeem is log en gebruikersonvriendelijk in het meegroeien in de verwerking van vastgoeddata. VIM en VIP waren daar al een enorme verademing, maar nog niet optimaal. Zo hebben we nu nog data die we wel gestructureerd vastleggen en beheren in zelf opgezette no/low-code oplossingen, maar we zien met de VastgoedCloud de mogelijkheid om die ook te elimineren en integraal onderdeel uit te laten maken. Hoever we er echt in gaan komen gaan we ontdekken, maar zeker is dat we hierin nieuwe stappen kunnen gaan zetten.”

Een digitale tweeling
De VastgoedCloud heeft een belangrijke rol in de vastgoedsturing van Woonbedrijf. “Binnen Woonbedrijf zijn we hard op weg naar het bouwen van een digitale tweeling van ons vastgoed. Samen met onze 3D modellering in Smart Twin willen we in staat zijn om deze digitale tweeling tot volledige wasdom te laten komen. Deze digitale tweeling wordt daardoor de bron voor alle bedrijfsprocessen die vastgoeddata nodig hebben om te kunnen functioneren. Of dit nu het plaatsen van een woningadvertentie is, of het simuleren van een toekomstscenario rondom verduurzaming van ons bezit”, legt Leon uit.

De Batavia groep heeft als geen andere softwareleverancier door dat goed luisteren en samenwerken met haar gebruikers een enorme sleutel tot succes is. Ik zou dan ook corporaties uit willen nodigen om daar aan mee te werken.

Leon van der Zanden Informatiearchitect

De VastgoedCloud wordt breed in de organisatie van Woonbedrijf gebruikt, zegt Leon. “Vastgoed is DE BASIS van de dienstverlening van een woningcorporatie. Zonder vastgoed dat we kunnen verhuren, verliezen we ons bestaansrecht. Samen met Smart Twin zal de VastgoedCloud dan ook gebruikt gaan worden in een groot deel van onze bedrijfsprocessen en daarmee ook door de meeste afdelingen. Sommigen zullen deze tools ‘rechtstreeks’ gebruiken en inzetten, sommigen zullen profiteren van verbeterde datakwaliteit in hun zeer specifieke toepassing dankzij de aanwezigheid van de VastgoedCloud. Wat ik persoonlijk enorm gaaf vind, is het visualiseren van analyseresultaten op de kaart en de flexibele mogelijkheden rondom de inrichting van je datastructuur.”

Samenwerken is de sleutel tot succes
Tot slot vroegen wij Leon om tips voor andere corporaties. Leon: “De Batavia groep heeft als geen andere softwareleverancier door dat goed luisteren en samenwerken met haar gebruikers een enorme sleutel tot succes is. Ik zou dan ook corporaties uit willen nodigen om daar aan mee te werken. Ideeën indienen, reageren op bestaande ideeën, eventueel deelnemen aan een klankbordgroep, uitwisselen van ervaringen, een gebruikers community opzetten misschien.”