Vastgoed visualiseren
“Met de VastgoedCloud van Batavia Groep, straks aangevuld met de nieuwe modules voor Portefeuille, Asset en mogelijk ook Taxatie Management, kunnen we op zowel operationeel als tactisch en strategisch niveau een beroep doen op onze vastgoedgegevens,” gaat Ronald verder. “De software is vooral visueel en interactief sterk en maakt mooie combinaties mogelijk met publieke gegevens zoals bevolkingsinformatie Schiedam en eigen gegevens afkomstig uit onze administratieve systemen. Operationeel wordt de VastgoedCloud steeds meer de bergplaats voor onze visuele data, zoals foto’s, plattegronden en te zijner tijd wellicht ook 3D-modellen.”
Applicatielandschap
“In het kader van de verduurzaming van ons woningbezit, was het ook nodig om het complete applicatielandschap helder in beeld te krijgen. Dit was helaas niet meer het geval,” vertelt Ronald. “Woonplus Schiedam liep verre van voorop met onder andere als gevolg dat er achterstallig onderhoud aan de software aanwezig was. We zijn nu hard bezig met een inhaalslag want als de gegevens niet goed zijn, dan zijn de rapportages dat ook niet. Inmiddels hebben we alle relevante applicaties en hun interfaces weer up-to-date gebracht. Het is overigens niet zo dat er nieuwe applicaties bijgekomen zijn of oude gestopt. Wel is er sprake van soms ingrijpende versieveranderingen. Doordat sommige versies oud waren, liepen we het risico dat we geen support meer kregen. Dit achterstallig onderhoud was vooral een kwestie van een groot personeelstekort binnen de organisatie.”
Wensen applicatielandschap
Op de vraag of Woonplus Schiedam nog wensen voor het applicatielandschap heeft, antwoordt Ronald resoluut: “Ja. Wij willen nadrukkelijk meer doen met minder. Batavia Groep helpt ons met het uitzoeken van de mogelijkheden hiervoor. We willen minder applicaties, minder losse oplossingen, meer integratie, meer gegevens op minder verschillende plekken en minder verschillende leveranciers. Daarnaast moet de gegevenspresentatie en applicatiewerking interactiever en meer geschikt zijn voor communicatie en besluitvorming. De data moeten zo gebruikt kunnen worden dat we scenario’s snel kunnen doorrekenen. De gevolgen van het al dan niet plaatsen van zonnepanelen kunnen dan onmiddellijk doorgerekend worden in plaats van als voorbereiding voor het volgende maandelijkse MT-overleg. Betere en snellere besluitvorming is dan dus het gevolg.”
Bron: CorporatieGids Magazine,
Foto: Jan van der Ploeg