Hoe kan Batavia Groep corporaties daarbij helpen?
In onze ogen is een belangrijk aspect van assetmanagement – en meer vastgoedsturing in het algemeen – het datamanagement. Alle verschillende specialismes hebben vaak hun eigen tooling. Vanuit assetmanagement wil je echter integraal kijken naar vastgoed, waarbij je eenvoudig vanuit al deze invalshoeken kunt analyseren en vergelijken. Dit vraagt ook om verbinding op dataniveau.
De tooling is ondersteunend aan de behoeftes en het proces. Althans zo zou het moeten zijn. Hoewel veel processen ‘standaard’ zijn binnen woningcorporaties worden ook genoeg zaken net wat anders ingevuld, op een eigen manier gedaan of genoemd. Dit heeft vooral veel met definities te maken. Vraag een corporatie hoeveel eenheden deze heeft en je krijgt per afdeling een verschillend antwoord. Door wet- en regelgeving kan dat vaak ook niet anders, de dPi aangifte vraagt andere indelingen dan de marktwaardering. Toch moeten deze werelden en werkelijkheden met elkaar verbonden worden in de data. Dat is waar wij vanuit Batavia Groep met onze VastgoedCloud mee bezig zijn.
Wat levert het een corporatie – en in het verlengde ook voor haar huurders – uiteindelijk op wanneer er wél verbinding is binnen de corporatie?
Het goed kunnen verbinden van het strategische beleid met het tactische niveau van assetmanagement en vervolgens de vertaling naar het operationele niveau, maakt het daadwerkelijk mogelijk om te sturen. Als deze verbinding er niet is, zal het vaak zijn dat er mooie plannen worden gemaakt maar de uitvoering te wensen overlaat. Er is dan ook te weinig sprake van een goede ‘feedback loop’ vanuit de uitvoering van bijvoorbeeld projecten naar de tactische en strategische niveaus. Zo kan op strategisch niveau een project voor sloop en nieuwbouw gemakkelijk worden ingerekend, terwijl in de praktijk blijkt dat het een lange doorlooptijd kent omdat er zorgvuldig met belangen van huurders moet worden omgesprongen en omdat vergunningen voor nieuwbouw veel tijd vragen.
Die zogenaamde ‘achtbaan’ representeert juist het deel waar de winst ligt. Je begint niet opnieuw na een cyclus of jaar met exact hetzelfde, maar neemt mee waar je het voorgaande jaar mee bezig bent geweest, de afwegingen om tot de beslissingen te komen en de mogelijkheid om terug te kijken. Om zo uiteindelijk te zien of wat je voor ogen had ook daadwerkelijk het resultaat is en waar nodig kunt bijsturen.
Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Heidi Borgart