Henk Wakker (Woongroep Marenland) over een jaar werken met VIM

05-06-2019

De flexibiliteit van het model was ruim een jaar geleden één van de belangrijkste redenen voor Woongroep Marenland om aan de slag te gaan met ons Vastgoed Informatie Model (VIM). Hoe bevalt het werken met VIM? Wat zijn de uitdagingen? En wat zijn de verdere plannen van Woongroep Marenland? We gingen in gesprek met Henk Wakker, manager bedrijfsvoering bij Woongroep Marenland.

VIM geeft inzicht
We spraken met Henk Wakker slechts een paar dagen na de meest recente aardbeving in Groningen, het gebied waar Woongroep Marenland bezit heeft. De timing van het interview maakt pijnlijk duidelijk wat de grootste uitdagingen voor de corporaties uit Noordoost-Groningen zijn. Henk vertelt: “Toen ik vanochtend op kantoor kwam, lagen er al bijna 2000 schademeldingen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen na de aardbeving van vorige week. Het gaat dan vooral om scheuren in woningen. Bij een tiental woningen in het aardbevingsgebied was het noodzakelijk direct maatregelen te treffen. U begrijpt dat ons strategisch vastgoedbeleid heel erg wordt gedomineerd door het aardbevingsprobleem.” Hij vervolgt: “Het Vastgoed Informatie Model helpt ons om inzicht te krijgen in dit probleem. Wat gaan we met de woningen doen? Welke woningen moeten we versterken? Wat is er al versterkt? VIM geeft ons inzicht in de versterkingsoperatie.”

Het overzicht die met name de complexbeheerplannen met zich meebrengen, zien wij als de kracht van VIM”.

Enthousiaste medewerkers
VIM is goed ontvangen door de medewerkers van Woongroep Marenland. Henk: “De medewerkers die met VIM werken zijn erg positief. De medewerkers Wonen bijvoorbeeld, zijn erg blij met het visuele inzicht dat VIM brengt. Het meest gebruikte onderdeel zijn de complexbeheerplannen. Het overzicht die met name de complexbeheerplannen met zich meebrengen, zien wij als de kracht van VIM. En de plaatjes natuurlijk. Daarmee krijgen we inzicht in ons bezit.”

De overstap naar VIP
Een volgende stap in het professionaliseren van de vastgoedsturing is voor Woongroep Marenland de overstap naar het Vastgoed Informatie Portaal (VIP). “We kiezen voor een gefaseerde aanpak,” zegt Henk. Hij vervolgt: “We zorgen er eerst voor dat de registratie van de vastgoedinformatie in VIM goed op orde is. De volgende stap is dan om de informatie op een mobiel of tablet zichtbaar te maken met VIP. Zo kunnen ook de mensen onderweg snel bij de informatie.”

Datakwaliteit
Als tip voor andere corporaties wil Henk meegeven: “Ga het gewoon doen. Doordat datakwaliteit steeds belangrijker wordt, is inzicht krijgen in je vastgoed ook steeds belangrijker. Een instrument als VIM wordt steeds belangrijker om goed inzicht te krijgen in de vastgoedinformatie en daarmee ook goed verantwoording af te leggen.”