Krijgt het managen van vastgoeddata de aandacht die het nodig heeft?
06-12-2018Corporaties zijn zich steeds meer bewust van het belang van datakwaliteit. Maar slagen ze erin om het niveau van vastgoeddata te verhogen zodat het gebruikt kan worden voor sturing en verantwoording? CorporatieGids Magazine sprak hierover met algemeen directeur Jeroen van Vliet en informatie-expert Martijn Vermeulen van Batavia Groep.
Wat is jullie definitie van vastgoeddata?
Vastgoeddata kent verschillende invalshoeken. Corporaties die het over vastgoeddata hebben, bedoelen hier vaak bouwkundige data mee zoals het type kozijn of de grootte van wanden. Batavia Groep ondersteunt beleidsprocessen en communicatie over vastgoed met derden, en dan heb je het ook over andere invalshoeken. Bijvoorbeeld het juridische of economische aspect, wat nodig is om de waarde van vastgoed door de taxateur vast te laten stellen. Vastgoeddata gaat wat ons betreft dus verder dan het bouwkundige alleen.
Waarom is het een probleem dat corporaties nog niet het maximale uit hun vastgoeddata halen?
Gebrekkige vastgoeddata voor analyse kan betekenen dat niet de beste beleidsbeslissingen worden genomen. Het gebrek aan stuurinformatie betekent vervolgens ook nog eens dat je niet goed kunt meten of de beleidsdoelstellingen wel worden gehaald. Als je als corporatie daarbij wilt sturen op kwaliteit – bijvoorbeeld het realiseren van voldoende woningen die toegankelijk zijn voor senioren – dan is valide vastgoedinformatie essentieel.
Daarbij neemt verantwoording veel meer tijd in beslag. Het verzamelen en beoordelen van data – bijvoorbeeld voor de waardering van het bezit en het aanleveren van de dVi en dPi – kan voor verschillende medewerkers een dagtaak zijn.
Hebben corporaties in het algemeen hun vastgoeddata op orde?
In de praktijk zit er veel verschil tussen woningcorporaties, maar in het algemeen krijgt het managen van vastgoeddata niet de aandacht die het nodig heeft. Daarnaast is het ons inziens een net zo groot probleem dat corporaties simpelweg niet weten of ze wel over de juiste en volledige data beschikken. Er heerst wat dat betreft een afwachtende houding in de sector, waarbij vastgoeddata pas verzameld wordt wanneer het écht moet. Om er vervolgens achter te komen dat het niet op orde is.
Wat zijn volgens jullie de belangrijkste ontwikkelingen rondom vastgoeddata bij woningcorporaties?
Aan de ene kant hebben woningcorporaties met nieuwe waardebegrippen te maken, zoals marktwaarde verhuurde staat en beleidswaarde. Deze nieuwe begrippen zorgen voor een hogere druk op data. Daarnaast zien wij dat steeds meer woningcorporaties kiezen voor ‘best of breed’, met als gevolg versnippering van data en onduidelijkheid over eigenaarschap. Die versnippering zit vooral in de definitie van vastgoeddata. Verschillende afdelingen kijken op een andere manier naar vastgoeddata en beheren het op hun eigen manier. Daarbij wordt een ERP-systeem vaak gezien als de bron van alle data, terwijl bijvoorbeeld afwijkend vastgoed of zorgvastgoed niet goed kunnen worden genoteerd.