Column Steef Bakker: De kunst van het vertalen

13-02-2018

De kunst van het vertalen
In de 17e eeuw waren de hoogtij dagen van de Hollandse meesters. Zij waren als geen ander in staat om een realistische afdruk van hun omgeving te vertalen naar het doek. De vooruitstrevende technieken en de kwaliteit hebben hen wereldfaam opgeleverd. Anno 2020 zien wij dat softwarebedrijven de “schilders” van het verleden zijn. Zij vertalen het leven van consumenten en medewerkers van bedrijven in programmeercode. Maar waar zit het verschil tussen de schilder en de meester? De schilders programmeren op basis van dichtgetimmerde voorstellen en maken gebruik van conventionele technieken. Op een afstand ziet het schilderij er goed uit, maar elke stap dichterbij het doek brengt de ene na de andere rimpeling aan het licht.

De meester onderscheidt zich door open te staan voor de omgeving en een niet te onderdrukken nieuwsgierigheid. Hierdoor ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën die met de nieuwste technieken sneller en kwalitatief hoogstaand worden verwezenlijkt. Dat is de reden waarom wij als Batavia Groep een nauwe verbintenis voelen met de 17e-eeuwse meesters. En dat is geen grootspraak!

Het voordeel van een standaard
Zo zijn wij samen met de stichting VERA proactief bezig om de corporatiesector op data-gebied te standaardiseren. Het voordeel van een standaard is van ongekend belang. Softwareleveranciers schrijven hun programmacode vele malen efficiënter en corporaties wisselen probleemloos data uit met hun stakeholders. Wij zijn dan ook trots dat wij niet alleen conceptueel een belangrijke rol spelen, maar ook met de daadwerkelijke implementatie van de VERA standaard in onze software behoren wij aantoonbaar tot de koplopers. Ook aanpalende sectoren herkennen ons als meester. De bankensector heeft met Batavia Groep een start gemaakt om, naar het voorbeeld van iDeal, gebruik te maken van iDIN: het nieuwste systeem om veilig in portalen in te loggen.

En we gaan verder
En samen met onze klanten gaan we verder. Het nieuwste vraagstuk is het beheer en de controle van de vastgoeddata. Dit vergt een nieuwe manier van denken, waarvoor wij samen met onze stakeholders de eerste blauwdruk hebben gemaakt; de VastgoedCloud! Een revolutionair concept dat de komende jaren het softwarelandschap sterk zal doen veranderen. Het overzetten van de werktekening naar product start in de loop van 2019. De vraag is: wie beheerst de kunst van vertalen?

Wij komen graag in contact om hierover van gedachten te wisselen.