Ambities blijvend realiseren door integrale vastgoedsturing

17-10-2024

Dit jaar bestaat Batavia Groep vijfentwintig jaar. Een tijd waarin de sector enorme ontwikkelingen heeft doorgemaakt, op het gebied van digitalisering en wet- en regelgeving tot datagebruik en continue politieke schommelingen. In gesprek met CorporatieGids.nl vertellen Algemeen Directeur Jeroen van Vliet en Mede-Eigenaar Jan Willem Fransen over de laatste decennia in de sector en hun boodschap en visie voor de toekomst.

Vastgoedstrategieën beter later landen op de werkvloer bij woningcorporaties. Dat was de gedachte vijfentwintig jaar geleden toen Batavia Groep werd opgericht, begint Jeroen het gesprek: “Voordat we met Batavia Groep aan de slag gingen, had ik al ervaring met vastgoedstrategieën in de sector. Dat was een beetje ‘houtje-touwtje-werk’, waardoor de stap naar het operationele deel niet gemaakt kon worden. Jan Willem heeft destijds de eerste versie van onze software gebouwd. Daarbij werd direct de keuze gemaakt voor HTML en browser based werken, om het voor de gebruiker zo makkelijk mogelijk te houden.”

Schaalvergroting en digitalisering
In de tijd dat het bedrijf in de sector opereert, zijn er grote veranderingen geweest. “Allereerst de schaalvergroting,” blikt Jeroen terug. “Er zijn veel fusies geweest dus je hebt te maken met grotere woningcorporaties. Ook is de politieke wind een aantal keer volledig gedraaid. Toen we begonnen werden corporaties aangemoedigd om ondernemend te opereren, tot het bouwen van scholen en complete wijkcentra aan toe. Dat keerde zich waarbij corporaties zich moesten richten op het sociale segment alleen. De verhuurdersheffing leidde tot het stilvallen van investeringsprojecten en flinke bezuinigingen in de organisaties, wat weer een braindrain qua vastgoedkennis tot gevolg had. Momenteel bewandelen corporaties het pad terug, waarbij er weer breder wordt gekeken naar wat wel mogelijk is, bijvoorbeeld in het realiseren van middenhuur.”

JW Vierkant

We bieden corporaties de mogelijkheid om flexibel te kiezen welke gegevens ze willen monitoren. Dit kan immers per gebied of ambitie verschillen. Zo zien we corporaties die zich richten op de financiële cijfers tot ver achter de komma, terwijl anderen meer kijken naar algemene maatschappelijke doelstellingen. Het is de taak van tooling om beide werkwijzen te faciliteren.”

Jan Willem Fransen Product Owner
BG Vierkant

Jan Willem knikt en vervolgt: “Andere grote ontwikkelingen zijn de digitalisering in de sector geweest. Maar ook daar zie je soms een kentering. Als je bijvoorbeeld inzoomt op klantcontact, heerste er tien jaar geleden het idee dat we alles digitaal zouden doen. Nu blijkt dat de doelgroep daar lang niet altijd aan toe is en ook niet op zit te wachten. Voor de echt complexe casussen blijkt volledig digitaal contact toch niet het antwoord.”

Strategische vastgoedsturing
Diezelfde verandering heeft het duo ook gezien als het gaat om vastgoedsturing. Jeroen: “Toen wij begonnen, waren corporaties net gestart met het maken van beleidsplannen voor vastgoed (SVB). Daarvoor waren het vooral uitvoeringsorganisaties die werkten in de lijn van de gemeente. Ze werden financieel onafhankelijk en waren bezig met hun voorraadbeleid. Aan het begin werd dat vooral tactisch benaderd. Oftewel; ad hoc en met de focus op wat nu nodig is, en minder op wat een beslissing betekent voor je volledige portefeuille. Ook de tooling en data die er waren, waren gefragmenteerd. Dat kunnen corporaties – mede door de digitaliseringsstappen die als sector zijn gezet – nu veel strategischer aanpakken.”

Uitdagingen door digitalisering
Die digitaliseringsslag heeft het onderwerp vastgoedsturing niet per se makkelijker gemaakt, gaat Jan Willem verder: “Vroeger was men gewend om met onzekerheden te leven. Er was minder kennis en je moest beslissingen nemen met minder informatie. Nu is de hoeveelheid data bijna eindeloos. Ik denk dat het daarom de taak van goede tooling is om te beperken wat je aanbiedt. Je kunt elk gegeven tonen, maar dan verzand je in kwantiteit en niet wat nodig is om goede beslissingen te nemen. Hoe we dat bij Batavia Groep aanpakken? We bieden corporaties de mogelijkheid om flexibel te kiezen welke gegevens ze willen monitoren. Dit kan immers per gebied of ambitie verschillen. Zo zien we corporaties die zich richten op de financiële cijfers tot ver achter de komma, terwijl anderen meer kijken naar algemene maatschappelijke doelstellingen. Het is de taak van tooling om beide werkwijzen te faciliteren.”

Flexibiliteit
“Daarbij moet je flexibel meebewegen met wet- en regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen,” gaat Jeroen verder. “In de afgelopen decennia is bijvoorbeeld de verantwoordingsplicht enorm toegenomen, is governance belangrijker geworden en moeten woningcorporaties enorm verduurzamen. Deze ontwikkelingen maken het speelveld waarin corporaties opereren een stuk complexer. Software moet ons inziens een ondersteunende rol daarin spelen, en ervoor zorgen dat vastgoedsturing integraal kan worden opgepakt.”

Jeroen Vierkant

Er zijn gebieden in Nederland waar iedere corporatie klant bij ons is. Door data aan elkaar te koppelen kun je een goed, integraal beeld neerzetten van bijvoorbeeld de status van duurzaamheid. Zo kunnen corporaties niet alleen voor hun organisatie de beste keuze maken, maar ook voor de stad of regio.”

Jeroen van Vliet Algemeen Directeur
BG Vierkant

Eén platform
Een jubileum betekent ook vooruitkijken. Op de vraag wat in het verschiet ligt voor Batavia Groep, legt Jeroen uit: “Na vijfentwintig jaar bieden we opnieuw één product voor de sector: de VastgoedCloud. In de afgelopen periode hebben we verschillende uitstapjes gemaakt. Zo waren we een van de eerste leveranciers van een huurdersportaal in 2004 en waren we voor Google al met Maps bezig. We hebben gekeken naar nieuwe technieken en zijn vanaf 2019 bewust gaan trechteren naar één platform met brede functionaliteit voor vastgoedsturing. De laatste VIM-klanten gaan volgend jaar over op de VastgoedCloud zodat we één platform hebben waarmee we kunnen opschalen qua functionaliteit. Wij zouden het daarbij nuttig vinden om corporaties en hun data meer aan elkaar te koppelen. Er zijn gebieden in Nederland waar iedere corporatie klant bij ons is. Door data aan elkaar te koppelen kun je een goed, integraal beeld neerzetten van bijvoorbeeld de status van duurzaamheid. Zo kunnen corporaties niet alleen voor hun organisatie de beste keuze maken, maar ook voor de stad of regio.”

Ambities realiseren
De opgave voor de komende jaren is namelijk duidelijk: bouwen en verduurzamen. “Lang heeft de sector het gehad over wat er gedaan moet worden,” sluit Jan Willem af. “Dit heeft geresulteerd in bijvoorbeeld de nationale prestatieafspraken of doelen rond een CO2-neutraal bezit in 2050. Nu is het tijd om die doelen te verwezenlijken. De hamvraag daarbij is: hoe en waar doe ik dit, hoe voldoe ik aan wet- en regelgeving en hoe krijg ik huurders mee? Enorm belangrijke vragen waar wij corporaties de komende vijfentwintig jaar mee willen blijven helpen.”

Bron: CorporatieMedia