Woningcorporatie Alwel brengt complexbeheerplannen onder in VIP

De corporatie werkte voor de complexbeheerplannen al een paar jaar naar tevredenheid met de software van Batavia Groep. “VIP wordt echt veel gebruikt door met name de mensen die in de core business van onze organisatie zitten, om gewoon even snel informatie op te zoeken.” We spreken met de assetmanagers van Alwel over het Vastgoed Informatie Portaal (VIP).

Woningcorporatie Alwel Brengt Complexbeheerplannen Onder In VIP
Assetmanagers Gerwin Coppens en Joyce Snepvangers

Complexbeheerplannen ontsluiten

Alwel is een woningcorporatie met zo’n 25.000 woningen, parkeerplaatsen en andere panden in de gemeenten Breda, Etten-Leur en Roosendaal. Gerwin Coppens is Assetmanager voor de portefeuille in Breda. Zijn collega Joyce Snepvangers is dat voor de portefeuille Roosendaal. “In het verleden hebben wij bedacht: er moet een plek zijn om data te ontsluiten, zodat iedereen de complexbeheerplannen kan zien”, begint Joyce. “En dat doe je natuurlijk in VIP, waar wij als assetmanagers de kartrekkers van zijn.”

“Die laagdrempeligheid van informatie zorgt ervoor dat je heel veel basisvragen afvangt die je anders via de mail had gekregen”

Gerwin Coppens Assetmanager Alwel
Corporatie Alwel Klant Batavia Groep

Snel vastgoedinformatie opzoeken

De Brabantse corporatie registreert in VIP niet alleen heel basale gegevens over hun bezit. Gerwin: “Natuurlijk staan de huurprijzen en aantallen woningen erin. Die laagdrempeligheid van informatie zorgt ervoor dat je heel veel basisvragen afvangt die je anders via de mail had gekregen, zoals: wat is de gemiddelde huurprijs, wat gaan we met het complex doen, gaan we het verkopen? De complexbeheerplannen, uitgevoerd onderhoud en kaartjes waar de complexen op staan, worden echt veel gebruikt. Met name door de mensen die in de core business van onze organisatie zitten, om gewoon even snel informatie op te zoeken.”

Springco

Informatie per rol zichtbaar

In VIP is het mogelijk om informatie per rol zichtbaar te maken en dat ziet Joyce als een groot voordeel. “Voor de organisatie is het heel fijn is om verschillende aggregatieniveaus te hebben en die hebben we nu ook allemaal anders ingedeeld. Als ik in VIP kijk, dan zie ik meer stuurinformatie om inzicht te krijgen in de status van bezit. Als een complexbeheerder zoekt op een complex, dan krijgt hij veel meer data op eenheidsniveau te zien. Het gebiedsteam ziet ook de aantallen in de wijk en nultreden woningen. En als mijn bestuurder kijkt, dan ziet die breed de basis; hoeveel woningen, hoeveel van die huurklasse, hoeveel van dat type. Dat werkt heel fijn.”

Datakwaliteit

Om goede analyses te maken is het essentieel dat de data in de systemen betrouwbaar is. Gerwin: “Als assetmanagers willen wij bewaken dat we de juiste data ontsluiten naar de organisatie. Door de koppeling zien we beter of de data in het primaire systeem wel of niet klopt en daar kun je dan over discussiëren met elkaar. We willen in ons eigen keukentje van assetmanagement ook goed kunnen analyseren met de gegevens die we uit VIP halen. De analysekant moeten wij nog beter ontwikkelen en gebruiken. Volgens mij kun je dan allerlei leuke dwarsdoorsnedes maken die er ook nog eens mooi uitzien."

Dagelijks gebruik

Op de vraag hoe vaak de assetmanagers VIP gebruiken, antwoordt Gerwin: “VIP staat bij mij bijna standaard open, omdat ik elke dag wel op een kaartje wil kijken van een complex of een wijk en dat ik vrij makkelijk naar een woning kan. Ja, dat is echt super. En ook de verschillende kaartlagen geven veel inzicht.” Hij wijst daarmee op de Springco-kaarten die eenvoudig gecombineerd worden met extra openbare kaartlagen met geografische informatie van derden of externen. “Ik gebruik VIP dagelijks en kijk er misschien zelfs elk uur wel even in om de aantallen te weten, of een streefhuur, of een locatie”, aldus Joyce.

Nieuwe opzet beheerplannen

Carola van Endt is als adviseur binnen Batavia Groep nauw betrokken geweest bij de implementatie bij Alwel. Ze zegt: “Het is goed om te zien hoe het projectteam de hele organisatie heeft betrokken, waardoor VIP nu al zo breed wordt gebruikt. En mooi dat we de doorstart van VIP naar De VastgoedCloud gaan maken. Met de nieuwe opzet van de complexbeheerplannen, kunnen zij de data in een beheerplan combineren vanuit verschillende bronnen.”